miercuri, 10 martie 2010

8 martie.....primavară.....sărbătoare


Ziua de 8 Martie este recunoscuta pe intreg Mapamondul ca fiind sarbatoarea internaţională a femeii. Luna martie este prima lună a primăverii când toată natura renaşte şi razele soarelui încep sa ne mângâie uşor. Pură coincidentă sau nu, în acestă lună se sărbătoreşte pe lângâ mărţişor şi ziua femeii, a mamelor. Femeia este cea mai importantă fiinta din lume, mamă şi iubită, elemente fara de care întregul univers nu ar exista.
Ziua mamei se sărbatorea înca de pe vremea zeilor din Olimp când exista un festival dedicat mamei tuturor zeilor si zeiţelor, pe nume Rhea, în Grecia Antica. În 1910, la Copenhaga, apare pentru prima dată ideea zilei femeii când se sarbatorşte mişcarea femeilor pentru egalitate în drepturi şi egalitate de şanse. 7 ani mai tarziu, ia naştere ziua de 8 Martie cu prilejul grevei muncitoarelor din Sankt Petersburg. Ziua femeii a fost recunoscuta ca sarbatoare internatională in 1977, devenind o tradiţie în majoritatea ţărilor din Europa şi precum SUA, fiecare sărbătorind-o aşa cum o simte. Ziua de 8 Martie este pe plan international Ziua Femeilor Militante, a celor datorita cărora noi, femeile, avem drept de vot, dreptul la proprietate, dreptul la educaţie, la divort, la asistenta medicala, la contraceptie. Dreptul de a alege si de a spune Nu! Una dintre aceste tari este Anglia, unde pe 8 Martie au loc marşuri şi intruniri în memoria acestor Femei.
Femeia, mama, a fost sărbătorita şi în cadrul Filialei Pogany a Bibliotecii Judeţene " I. Gh. Bibicescu" , alături de elevii Şcolii cu clasele I-VIII " Constantin Negreanu" si prichindeii Gradiniţei nr. 19.
Înca de joi, 4 martie , sala de lectură a Filialei Pogany s-a umplut de cei 85 de prichindei şi doamne educatoare, de la Gradiniţa nr.19, care au ţinut să ne încante cu cântece şi versuri închinate mamei.



Vineri, 5 martie , graupa mica a clasei Step-By-Step din cadrul aceleiasi gradiniţe, a pregatit o frumoasa serbare dedicată tot celei mai preţioase fiinte: mama. Specatorii au fost numeroşi iar sala de lectura neîncapătoare pentru mamici, tatici, bunici si matuşici.

La numai 3 ani şi vizibil emoţionaţi, deoarece era prima lor serbare, copiii, costumati în fluturasi, au dansat şi au cântat cum au ştiut ei mai bine.


Asistenta a fost si ea emotionata mai ales cand mamicile au primit din partea copiilor felicitari confectionate chiar de ei.
Serbările dedicate mamei s-au încheiat luni, 9 martie cănd vechii prieteni ai Filialei Pogany, elevii Şcolii " Constantin Negreanu", din clasa I Step-By-Step au prezentat bibliotecarilor un scurt program artistic dedicat sosirii primaverii şi zilei femeii. Versurile strofelor recitate de copii au fost compuse de doamna învaţatoare Tomescu Viorica, programul lor ieşind astfel în evidenţa prin originalitate.

Foarte mult ne-a impresionat gestul elevilor Şcolii cu clasele I-VIII din localitatea Izvorul Barzii, şcoală cu care Filiala Pogany se afla în parteneriat de colaboare , elevi care , prin intermediul doamnei profesoare Băbeanu Maria -Felicia, ne-au urat un sincer " La mulţi ani " cu ocazia zilei de 8 martie,trimiţandu-ne în dar felicitari confecţionate de ei înşişi. Tot prin intermediul doamnei profesoare ne-au parvenit şi fotografii realizate în timpul confecţionării felicitărilor.


Acum, în sala de lectură, transformata pentru câteva zile într-o adevarată sală de spectacole, a ramas numai expoziţia de felicitări confecţionate de micuţi pentru mamici, precum şi expoziţia de picturi avand ca tematica " Primavara în oraş", expoziţie realizata de catre elevii Liceului de Artza " I. Şt. Paulian", sub îndrumarea doamnei profesoare Sîrbu Silvia.


Tuturor le mulţumim şi îi aşteptăm să ne treaca pragul deoarece aici vor gasi singurii prieteni care îi vor ajuta pe tot parcursul vieţii şi nu le vor înşela aşteptările niciodata: CĂRŢILE.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu