luni, 26 aprilie 2010

Multiplă sărbătoare în Cetatea Severinului

23 aprilie este cunoscuta în ţară ca fiind o sărbătoare religioasa, a românilor ortodocşi, care-l celebrează pe Sfântul Gheorghe. În Drobeta Turnu-Severin, 23 aprilie este, în primul rând sărbătoarea oraşului. Este ziua în care, cu mic cu mare, noi, severinenii, ne adunăm în diverse locaţii de importanţă culturală şi istorică şi începem serbările dedicate oraşului de pe malul Dunării. Biblioteca Judeţeana " I. Gh. Bibicescu" a fost inclusa în programul manifestărilor dedidacte zilelor oraşului Drobeta Turnu-Severin, cu o lansare de carte emoţionantă prin grandoarea care se impunea, şi anume, lansarea a trei cărţi semnate de către scriitorul şi academicianul Dumitru Radu Popescu.

Evenimentul a avut loc în Sala de lectură Bibicescu, a Bibliotecii Judeţene Mehedinti, din cadrul Palatului Cultural " Theodor Costescu, sub privirile încremenite ale lui Sorescu, Nichita Stănescu, Bibicescu, Costescu si a altor personalităţi care şi-au purtat pasii prin această minunată sală dedicată lecturii.
Personalitatea şi opera scriitorului au fost evocate de către criticul şi istoricul literar Florea Firan, directorul revistei şi Editurii " Scrisul Românesc ", Craiova, în cadrul căreia au apărut cele trei volume de teatru ale renumitului scriitor. Acestea sunt " Anglia ", " Noptile saptamanii" si " Epistola catre Englezi" volume care au fost comentate si analizate de criticii literari si scriitorii prezenti la manifestare.
Marele scriitor D. R. Popescu, cu modestia care-l caracterizeaza, nu a caracterizat propriile volume ci opera altui mare scriitor si om de stiinta mehedintean, Stefan Odobleja.
Multiple personalităţi mehedinţene, din diverse medii, au participat la acest eveniment şi au ţinut să zugrăvească personalitatea amplă a scriitorului şi să aducă în lumina, participanţilor, ce anume reprezintă D.R. Popescu pentru literatura română, pentru mediul cultural românesc şi nu numai.
De asemenea, cu aceasta ocazie, Editura " Scrisul Romanesc" a lansat patru volume: " Tudor Arghezi. Treptele devenirii", autor Florea Firan, " Constantin Brancusi ", autor V. G. Paleolog, " Oltenia. Studii si cercetari", " Marin Sorescu in documente si scrisori inedite".
La finalul prelegerilor, scriitorul Dumitru Radu Popescu precum si criticul literar Florea Firan şi-au pus semnatura pe cărţile achiziţionate de către participanţi din cadrul standului de carte al Editurii " Scrisul Românesc ".

Au participat la acest eveniment si doua clase de elevi ai Liceului severinean " Gheorghe Titeica", sub indrumarea cadrelor didactice ai catedrei de limba romana, pentru ei fiind un moment unic in viata de a intalni, in mod direct, un autor prestigios, ale carui opere literare sunt studiate in manualele de liceu.
În avampremiera acestui eveniment important, elevii clasei a II-a din cadrul Scolii cu clasele I-VIII " Constantin Negreanu", îndrumaţi fiind de doamna învăţătoare Amzoi Eleonora, au pregătit un program artisic în onoarea Cetăţii Severinului, dar şi în onoarea cărţii şi a bibliotecarului care se serbau, tot în data de 23 aprilie.

A fost o surpriză plăcută pentru noi, bibliotecarii, să fim serbaţi de către cititorii şi, totodata, partenerii noşti .

Alături de această clasa au mai participat şi elevii Scolii cu clasele I-VIII " D. I. Totir ", îndrumaţi de către doamna învăţătoare Crăiniceanu Domnica, acestia pregătind un frumos program de poezii dedicate cărţii, slovelor în general.
În afară de cântece şi recitări, elevii Scolii " Constantin Negreanu" ne-au făcut o frumoasă surpriză cu dansurile populare olteneşti, executate impecabil, deşi ei au vârsta de numai 9 ani. A fost o lecţie pentru toţi, o lecţie despre păstrarea valorilor culturale româneşti, data de nişte copii.
La plecare, bibliotecarii au dăruit copiilor pliante, semne de carte şi steguleţe care cuprindeau programul sectiilor Bibliotecii Judetene, evenimentele aniversate în data de 23 aprilie precum şi istoricul Bibliotecii " I. G. Bibicescu".


Copiii au oferit flori tuturor doamnelor bibliotecare, cu ocazia Zilei Naţionale a Bibliotecarilor...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu