miercuri, 16 iunie 2010

Proiectul " Biblioteca -ajutor pentru copii, dascăli şi părinţi"

Deoarece într-o postare anterioară am menţionat faptul că Biblioteca Judeţeană realizează proiecţii de filme şi documentare în cadrul Filialei Pogany, voi explica cum a luat fiinţă aceasta mini-sală de cinema.
În luna martie, am depus un proiect în cadrul Conscursului de Participare Comunitară care este o competiţie deschisă bibliotecilor din România organizată de IREX în cadrul programului naţional “ Biblionet- lumea în biblioteca mea”.
Biblionet este un program de cinci ani care le va facilita românilor accesul gratuit la informaţie, prin stimularea dezvoltării unui sistem de biblioteci publice moderne în România. Biblionet va ajuta bibliotecile să răspundă nevoilor exprimate de comunităţile locale prin cursuri de formare pentru bibliotecari şi introducerea de echipamente IT în biblioteci, sub forma unui parteneriat între IREX, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), autorităţile publice locale şi naţionale şi bibliotecile din ţară. Concursul de Participare Comunitarăă a demarat în anul 2007 şi are ca scop generarea în rândul bibliotecarilor de idei noi şi unice de a integra noile tehnologii în comunităţile locale, să-i în curajeze pe bibliotecari să iasă în întâmpinarea comunităţilor lor şi să acţioneze pentru a le servi interesele şi satisface nevoile. Astfel, această competiţie încurajează implicarea comunităţii în utilizarea noilor tehnologii prin diseminarea de idei noi, servicii şi produse realizate în comunitate, cu comunitatea, pentru comunitate. Scopul acestei competiţii este să genereze idei noi şi unice de a integra noile tehnologii în comunităţile locale, să-i încurajeze pe bibliotecari să iasă în întâmpinarea com unităţilor lor şi să acţioneze pentru a le servi intere sele şi pentru a le satisface nevoile.
Deci, proiectul depus de către Biblioteca Judeţeană “ I. G. Bibicescu “ s-a intitulat “ Biblioteca – ajutor pentru copii, dascăli şi părinţi” şi a concurat cu de alte opt proiecte depuse de diverse bibloteci din ţară pentru obţinerea unei finanţări pentru diverse aparaturi electronice necesare desfăşurării activităţilor .În urma preselecţiei, am fost selectati alături de proiectul colegilor din cadrul Bibliotecii “ Gheorghe Asachi”, Iaşi, să ne confruntăm în finală. Câştigătorul a fost desemnat în urma voturilor utilizatorilor forumului www.biblionet.ro, si anume proiectul Bibliotecii Judeţene Iaşi. Deoarece proiectul nostru a devenit cunoscut şi apreciat în comuniatate datorită acestui concurs, reprezentanţii IREX au decis să ne acorde un premiu special în valoare de 1300 $, cu ajutorul cărora am achiziţionat un videoproeictor, un laptop şi un ecran de proiecţie, aparatura cu ajutorul căreia vom desfăşura activităţile din cadrul proiectului.
Cu ajutorul acestui proiect, Biblioteca Judeţeană doreşte să se implice, alături de cadre didactice şi părinţi precum şi alţi parteneri din cadrul comunităţii, în educaţia şcolară şi extraşcolară a copiilor, oferind suport material şi noi alternative de însuşire şi de îmbogăţire a cunpştinţelor, de petrece a timpului liber într-un mod cât mai plăcut şi constructiv. De asemenea Biblioteca urmăreşte, alături de partenerii acesteia, mobilizarea a cât mai multor persoane din cadrul comunităţii pentru desfăşurarea a caâ mai multor activităţi comune avand acelaşi scop: binele personal şi al comunităţii. Copiii incluşi în acest proiect vor avea ocazia să deprindă noi metode de învăţare, de informare, comunicare, vor relaţiona cu membrii grupurilor cu care vin în contact, vor interacţiona cu alte medii sociale, vor avea o alternativă educabilă a a-şipetrece timpul în afara programului şcolar obligatoriu dar şi din vacanţe, se vor implica, de la vârste fragede, în acţiunile conjugate ale comunităţii. Aceste activităţi comune biblioteca-şcoala-parteneri din comunitate vor avea menirea de a forma convingeri sănătoase, de a forma caractere puternice, e a oferi modele şi moduri de învăţare i educaţie.
Acţiunile proiectului au demarat în data de 1 iunie printr-o paradă a costumelor realizată de catre copiii din Scoala „ Constantin Negreanu”, Step-By- Step, intitulată „ În minunata lume a poveştilor”. Costumaţi asemeni personajelor preferate din poveşti, copiii au defilat pe strazile oraşului pornind din faţa Filielaei Pogany a Bibliotecii Judeţene pana la sălile de lectura existente în cadrul Palatului Cultural „Theodor Costescu”.

Joi, 3 iunie, Filila Pogany a Bibliotecii Judeţene s-a transformat în sală de cinema pentru micuţii din cadrul Gradiniţei cu program prelungit nr. 19. Doua grupe de copii au urmărit filmele " Dumbrava minunată" precum şi " Maria - Mirabela", după care s-au jucat în curtea interioară a Bibliotecii.


Vineri, 4 iunie, am marcat Ziua Mondială a Mediului printr-o aplicaţie practică a copiilor Grădiniţei cu program prelungit nr. 19 şi printr-un mars în centrul oraşului intitulat " Marşul PET-urilor". La acest mars au participat copiii din două şcoli severinene şi anume Şcoala cu clasele I-VIII " Constantin Negreanu", Step-By-Step respectiv Scoala cu clasele I-VIII " D. I. Totir". Astfel, copiii avand costume confecţionate din materiale reciclabile au mărşălui pe strazile oraşului pentru a atrage atenţia severinenilor asupra necesităţii protejării mediului în care trăiesc.




Miercuri, 6 iunie, Filiala Pogany a Bibliotecii Judeţene " I. G. Bibicescu" a fost din nou gazda copiilor din cadrul Grădiniţei cu program prelungit nr. 19, îndrumaţi de către doamna educatoare Bitmalai Georgeta, au desfăşurat serbarea serbarea prilejută de finalul anului şcolar, în cadrul Bibliotecii . Costumaţi asemeni personajelor din poveşti, copiii au cântat şi au dansat spre deliciul specatatorilor ( părinţi, bunici, bibliotecari) după care au încins o joacă în incinta Bibliotecii. La final, copiii au vizionat videoproiecţia " Albă ca Zăpada şi cei 7 pitici".

Joi, 10 iunie Sala de lectură a Bibliotecii Judeţene " I. G. Bibicescu" din cadrul Palatului Cultural Theodor Costescu a răsunat de căntecele şi jocurile copiilor din cadrul Şcolii " Constantin Negreanu". Îndrumaţi de către doamna învăţătoare Amzoi Eleonora, elevii clasei a III-a au dansat jocuri populare româneşti destul de complicate pentru vârsta lor. Prestaţia a fost însă uimitoare. Tot în cadrul aceluiaşi program elevii clasei I, îndrumaţi de către domnul Botea Mureş au susţinut un program artistic de cantece şi poezii avand ca tematică copiii, copilaria şi ...vacanţa mare, mult aşteptată de către toţi copiii.


Şi în acestă săptămână am desfăşurat activităşi surprinse în cadrul proiectului, axându-ne foarte mult pe videorpoiecţii de filme pentru copii şi documentare precum şi pe indrumarea elevilor în ceea ce priveşte realizarea temelor şcolare pe perioada vacanţei .
În continuare ne vom axa pe activităţile prevăzute în cadrul proiectului dar ne vom strădui, însă, să rezolvăm orice problema a utilizatorilor care cer ajutorul Bibliotecii Judeţene " I. G. Bibicescu", dorind, în acest mod, să lărgim aria serviciilor oferite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu