vineri, 16 aprilie 2010

Casa bunicii din bibliotecă


Am considerat că îndemnul lui Constantin Noica "În cultură nimic nu trebuie pierdut ,totul trebuie transmis şi reînnoit " este de bun augur, mai ales că acum, tehnica a luat o amploare deosebită ,majoritatea tinerilor accesează reţelele de internet nemaifiind implicaţi în cunoaşterea adevăratelor comori ale poporului nostru.
Într-o lume în care totul tinde să se schimbe, în care tehnologiile avansează pe zi ce trece, severinenii, şi nu numai ei, care pătrund în sala de lectură a Filialei Pogany a Bibliotecii Judeţene Mehedinti, au impresia ca păşesc într-un alt veac.Un veac îndepărtat al bunicilor şi străbunicilor, cu miros de liliac proaspăt cules,amestecat cu mirosul scoarţelor de pe ziduri. Însă sunt brusc treziţi din visare atunci cand zăresc computerele, semn ca sunt totuşi în prezent. Am observat că sunt plăcut surprinşi de modul în care am decorat sala de lectură, cu scoarţe, cu costume naţionale, cu mici obiecte de uz casnic din perioada bunicilor noştri. Multora acestea le trezesc nostalgii plăcute şi-i îndeamnă la visare. Am încercat să îmbinăm tehnologia actuală cu tradiţia strămăşească a acestor locuri şi suntem convinşi că cei care părăsesc incinta sălii noastre pleacă cu un sentiment plăcut. Cei care citesc cărţi sau utilizează calculatoarele din sală ne-au spus că se simt altfel la noi, atmosfera fiind încărcată de linişte, de căldură, de....visare.

Copiii au reacţionat cel mai bine atunci cand au văzut colecţia de obicte din lemn sau ceramică folosita de înaintaşii noştri. Mulţi dintre ei nu luaseră contact decât prin intermediul Muzeului cu astfel de obiecte însă diferenţa dintre cele expuse în sala noastă şi Muzeu este faptul că la noi exponatele pot fi manevrate, atinse, mirosite, întoarse pe toate părţile...

Colecţia de obiecte populare româneşti a fost realizată prin donarea acestora de către bibliotecarii Filialei Pogany dar surprinzător, au existat donaţii de mici obiecte şi din partea persoanelor care ne-au trecut pragul. Suntem muţumiţi pentru că numărul utilizatorilor a crescut ( poate si din acest motiv ), suntem mulţumiţi că am găsit o modalitate de promova tradiţiile populare româneşti, suntem mulţumiţi când ei, cei care au nevoie de seviciile noastre, pleacă mulţumiţi şi cu zâmbetul pe buze .
Tradiţiile populare româneşti rămân tezaurul nostru cel mai de preţ şi trebuie să facem tot ce se poate pentru ca ele să se păstreze vii în mintea si sufletul celor ce simt romaneste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu