miercuri, 20 ianuarie 2010

Casa Pogany.....predestinare pentru cultura


Orice clădire îşi are istoria ei, purtată peste timp de către cei care au locuit într-însa şi care şi –au lăsat , fiecare , o parte din dramele, bucuriile , momentele de fericire sau de tristeţe, în energia ei subtilă care influenţează, în mod direct sau indirect pe cei care îşi desfăşoară activitatea AZI în ea.
O casă impresionantă prin arhitectură dar şi prin evenimentele importante care s-au desfăşurat în interiorul ei , este casa de pe strada Ştefan Odobleja numită azi „ Casa Pogany „.Este o casă plină de mistere deoarece povestea locatarilor ei inca mai dainuie prin incaperile mari pline acum cu carti.
Cladirea a fost construia intre anii 1860-1862 de catre pitarul Stefan Sefandache.
Cel mai de seama locatar al casei a fost insusi Carol I ( chiar daca a stat aici numai o noapte) fapt care denota ca aceasta casa era in anul 1966 printre cele reprezentative cladiri ale orasului de pe malul Dunarii.
Calatoria lui Carol I spre Romania a inceput in orasul Dusseldorf, continuata apoi cu trenul, sub protectia anonimatului ( datorata conflictului existent intre tara sa si Imperiul Austriac), sub numele de Karl Hettingen. A pasit pe teritoriul tarii noastre la Turnu Severin si a innoptat in casa pitarului Sefandache, de unde a si semnat prima Proclamatie catre tara.

Misterul acelor vremuri mai dainuie in cladirea impunatoare, prin inaltimea incaperilor, prin sobele de incalzit impunatoare ( ceramica este din Italia) prin sunetul surd al pasilor care se aude cand mergi pe intunecoasele holuri placate cu granit......
In anul 1880 cladirea este vanduta boierului Gaspar, care locuieste aici cu familia pana in anul 1906 cand este cumparata de catre Theodor Costescu. Se pare ca aceasta cladire a fost predestinata sa aiba locatari de seama, sa nu stea nicio secunda nelocuita. Cine a fost Theodor Costescu ? De numele acestei personalitati se leaga multe dintre evenimentele istorice precum si multe dintre cladirile acestui oras. Deputat si senator in parlament, prefect al judetului, director al liceului Traian din Drobeta Turnu-Severin, au fost functiile detinute de catre acest om de seama. De numele lui se leaga Palatul Cultural din oras, care ii poarta si numele si a carei constructie a finalizat-o in anul 1928. In aripa de este a Palatului a fost amenajata biblioteca in urma celei mai mari donatii de carte din tara ( 30000 de volume), realizata de catre fostul guvernator al Bancii Nationale, I.G. Bbibicescu.
Dar sa revenim la cladirea nostra, unde intre anii 1906-1924 Theodor Costescu a locuit impreuna cu familia. In anul 1924, insa, Costescu se muta in cladirea pe care o costruia, denumita ulterior Palatul Cultural, si doneaza vechea locuinta bibliotecii nou infiintate.
Destinul cladirii, de a fi depozitara de valori culturale, a fost intrerupt in anul 1938, cand aici a venit un nou locatar si anume Societatea Closani ( Combinatul de prelucrare a lemnului), societate care a functionat aici pana in anul 1943.
In 1943 un nou locatar se instaleaza aici si anume medicul neurolog Edmund Pogany care deschide un cabinet neurologic in aceasta cladire. Cand auzi numele Pogany, te duci cu gandul la sculptura brancusiana, Domnisoara Pogany. Coincidenta sau.... predestinare pentru cultura, este faptul ca sora medicului, se numea chiar Margyt Pogany, la fel ca si muza marelui Brancusi.
Din anul 1950 cladirea a fost nationalizata si data spre folosinta Spitalului Orasenesc, aici functionand Sectia de neurologie, pana in anul 1980 cans sectia a fost transferata in noul spital construit in Drobeta Turnu-Severin ( actualul Spital Judetean).
Ramanand libera, cladirea a fost ocupata de catre o unitate militara de constructii pana in anul 1986 cand unitatea respectiva a lasat-o din nou neocupata si casa s-a reintors in posesia Bibliotecii Judetene.
Dar in anul 1989 localul a fost luat abuziv din proprietatea Bibliotecii si donat Societatii S.C Libris. Dupa lugi procese, Casa Pogany a intrat in cele din urma in posesia proprietarului de drept, Biblioteca Judeteana.
Daca zidurile ar putea vorbi, ar povesti despre doamnele boeme din anii 1800, ar vorbi despre Carol I care aici a facut primele planuri de a ajunge rege, ar povesti despre planurile marelui Theodor Costescu, ar vosbi despre multe, multe, multe....
Azi, aici , s-au inmultit locatarii.... Cladirea parca si-a gasit in sfarsit linistea.. In aceleasi incaperi imense te intalnesti insa cu Eminescu, cu Creanga , cu Sadoveanu , cu Balzac, cu Dostoievski, cu Shakespeare....Toti par sa se inteleaga bine si-ii asteapta cu nerabdare pe toti care sunt dispusi sa intre in universul cartilor create de ei.
Aceasta a fost istoria Casei Pogany si la paginile scrise aici, timpul va adauga si aletele, si altele, si altele.......

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu