joi, 21 ianuarie 2010

De ce ( mai ) citim literatura


La ce ne-ar putea folosi literatura intr-o lume plina de griji, de stress, de deceptii, de crize, de, de....
Citim pentru ca literatura ne ajuta sa traim ca oameni, adevarati oameni. Multi citesc pentru a se instrui, pentru a-si face o cultura solida, altii citesc pentru a se putea transpune in nenumaratele vieti imposibile intalnite in carti; mai exista si alta categorie care citesc pentru a simti acea emotie speciala pe care o carte poate sa o ofere si viata reala, nu.
Uneori, lectura are efecte decisive asupra constructiei morale, comportamentale si modului de gandire al unei persoane, asupra evolutiei sale ulterioare.
Pentru unii, lectura devine ajutorul nesperat in crizele existentiale, crizele de indentitate pentru altii cartea poate fi fatala atunci cand incearca, fara succes, sa aduca imaginarul din carti in viata reala.
Cartea poate fi privita si ca divertisment care te ajuta sa petreci momente agreabile dupa cum, ea poate indeplini si acel rol atat de necesar individului pentru integrarea activa in societate: imbogatirea limbajului si a comunicarii.
Un cititor constant reuseste sa vorbeasca mai bine, sa comunice mai bine cu celalalt, reuseste sa " auda" mai bine glasurile lumii reale.
Produs al imaginatiei umane, cartea te ajuta sa-ti cultivi originalitatea, creativitatea, inventivitatea care in ultimul tim au cam ajuns sa fie calitatile unui grup cat mai restrans de persoane.
Dintotdeauna, cartea a lucrat cu succes la vocea interioara a fiecaruia, acea inteligenta emotionala careia abia acum psihologii ii acorda atentia cuvenita plasand-o in pozitia centrala a personalitatii.
Prin intermediul cartii gustam putin cate putin din cat mai multe universuri, din cat mai multe culturi, din cat mai multe vremuri.
Sunt multe motive care stau la baza impulsului de a lua o carte in mana si acestea tin de costructia psihica a fiecaruia, de necesitatile sale, de raportarile sale la grupul social.
Cartea poseda puteri nebanuite fiind capabila sa ne poarte spre noi insine spre stari , sentimente si emotii prin hatisul carora cu greu poti sa strabati.
Tocmai pentru ca este detinatoarea atator puteri si este acel prieten care nu ne insala, nu ne judeca si ne este mereu alaturi, la bine si la greu,nu cred nici in disparitia literaturii si cu atat mai mult in disparitia cititorilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu