vineri, 29 ianuarie 2010

La mulţi ani , domnule Caragiale!


Mâine, 30 ianuarie se împlinesc 158 de ani de cand s-a nascut unul dintre cei mai mari dramaturgi romani, cel care a fost Ion Luca Caragiale. Deşi nu a fost prea rasfăţat de catre contemporanii săi, valoarea operei sale a dăinuit în timp. Multe dintre modelele de viaţă prezentate în operele sale încă sunt întâlnite şi în zilele noastre nu din cauza faptului ca românii ar fi prin natura lor nişte demagogi sau încurcă lume, ci geniului literar al scriitorului care a surprins într-o aşa manieră aceste situaţii de viaţă încât acestea să dăinuie şi peste ani fără a fi afectate de nicio schimbare.
Situaţiile ironice precum şi moralismul său pot fi întâlnite cu uşurinţă în viaţa cotidiană astfel că opera caragialiana este perceputa fin în multe situaţii din diverse medii.

Filiala Pogany din cadrul Bibliotecii Judeţene Mehedinti a marcat încă de azi, momentul nasterii marelui dramaturg, prin organizarea unei expoziţii de carte scrisă de Ion Luca Caragiale şi prin reamintirea, tuturor celor prezenţi, a activităţii literare şi publicistice a scriitorului. Cuvintele sunt prea mici şi vorbele prea puţine pentru a putea scoate în evidenţă adevărata valoare a operei caragialiene şi importanţa pe care o are pentru literatura română.
Cu emoţie, cu iubire spirituala, nici prea veseli, nici prea trişti dar nici prea posomorâţi, am reamintit, am recitit şi am retrait opera celui care a prezentat atat de plastic dar real marele spectacol al relaţiilor dintre oameni.
La mulţi ani ,domnule Caragiale!!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu